woensdag 3 september 2008

Dag 3: Yosemite

We vertrekken heel vroeg (mijn klok doet het nog steeds niet, ik was klaarwakker om 6u) richting 'de grote bomen'. Een vriendelijke dame in Mariposa wees ons de weg, en waarschuwde om op tijd te tanken, want in yosemite valley is er nergens benzine te verkrijgen. We hebben goed geluisterd want onze commander zuipt dat het geen naam heeft. Bij de ingang van het park kopen we een anual pass waarmee we alle nationale parken binnenmogen, en worden we begroet met 'hoi' en 'doei'. Onze noorderburen laten overal hun sporen na precies. In Mariposa grove kiezen we voor de rondrit om de giant sequoia's te bezien en ze zijn echt wel giant... zelfs met de 16-35mm (breedhoek) krijgen we ze er maar net op. Hier hebben we ook onze eerste herten gespot: een moeder die met haar kalfje voorbij kwam! Super... ik was al tevreden! Na de grote bomen omhelst te hebben als échte tree huggers, rijden we verder naar glacier point, waar we een magnifiek zicht krijgen op de valley, op half dome, vernal fall en nevada fall. Subliem!


Op onze weg terug roep ik plots "er stond hier ene langs de weg!" Bart had al snel door dat het om een mannetjeshert ging, en schakelde zijn monster in 'R'. Het dier bleef onverstoord wat aan de takjes knabbelen en keek amper op naar die vreemde mens die met zijn telelens achter de boom stond te 'klikken'.
In de valley aangekomen namen de we gratis bus naar stop 16, waar de mist trail begint. Daarvoor hadden we geen tijd genoeg dus we liepen de vernal fall foor trail, waar je een mooi zicht op de laagste waterval krijgt. Onderweg kwamen nog enkele eekhoorns poseren ook!

We vertrekken opnieuw via de tioga pass road, onderweg zien we nu werkelijk overal herten, helaas is het nu al te donker om nog foto's te nemen. Rond 20u komen we aan in Lee Vining, waar we slapen in de Tioga Lodge, een leuk hotelletje met zich op Mono lake!


Dag 2: San Francisco

We zijn de dag opnieuw begonnen met muffins, Bart was heel enthousiast over zijn keuze: "Mmmmm, muffins met geconverteerd fruit!".Na ons ontbijt gingen we op zoek naar onze huurwagen, we hadden geen zin in taxi daar ons busticketje van de dag ervoor nog geldig was, dus hop, met de toeristenbus richting ferry building. De Amerikanen hier zijn allemaal behoorlijk onder de indruk van onze 1D met telelens, en we krijgen daar constant opmerkingen op. Ook op de bus... de gids riep opeens door de micro: "oh my god! Look at that camera! It's like a baby! It's an infant camera!" Aan de ferry building nog wat kiekjes snappen en dan op zoek naar 44 Folsom Street. Een hele uitdaging, want de nummers gingen daar van 2 naar 80. Er klopt iets niet... en ook geen gebouw met verwijzing naar Alamo uiteraard. Een vriendelijk Amerikaans gezin helpt ons verder door de lokale 1207 te bellen en er is een Alamo, 6 blokken verder. "It's a long walk, you should take the bus!" We besluiten toch de benenwagen te nemen en 10 min later vinden we het kantoortje, waar we even later in de garage onze wagen mogen ophalen. Het blijkt een Jeep Commander te zijn, stoer! De man in de garage: "the keys are on the car, have a nice day sir." Ok...Bart wil toch iets meer uitleg, we zijn tenslotte niet gewend om met een 'automatic' te rijden, en de man legt snel even die lettertjes uit. Trekt uwen plan dus. Gelukkig is het piece of cake, en even later pikken we onze valiezen op, eten nog snel iets en rijden we naar de Golden Gate, want die hadden we nog niet van dichtbij gezien. Na een half uurtje brug- en pelikaanschieten vertrekken we uit het chaotische San Francisco (het is Labor day vandaag, en de stad is een mierennest).
Op naar Mariposa! Het blijkt verder dan we dachten, en de wegen zijn in het donker niet verlicht... en bordjes als 'speeding kills bears' helpen ook al niet veel. Wanneer we Yosemite binnenrijden worden we aangekeken door een vos die op zijn gemak langs de weg wat zit te eten. Dat belooft...! We besluiten te stoppen in El Portal, en overnachten in het mooie cedar lodge resort.

maandag 1 september 2008

Dag 1: city by the bay!

Gisteren zijn we San Francisco gaan verkennen. Na een typisch Amerikaans ontbijt (muffins, hoe meer chocolade, hoe liever...) zijn we te voet vertrokken richting Lombard street, naar het 'meest bochtige straatje'.
We waren er vroeg, dus er was nog niet veel verkeer... maar na de middag was het daar dus filerijden.
















Onderweg kwamen we ook de cable tram tegen: cool, maar de wachtrij van anderhalf uur zagen we niet zitten. Via coit tower ging het naar fisherman's wharf, zowat de leukste buurt in San Francisco. Het middagmaal in Fisherman's Grotto was heerlijk, en de zeeleeuwen op Pier 39 talrijk.

Het weer in San francisco is niet wat we hadden verwacht (wind, koud en mistig had iedereen ons gewaarschuwd) want het is hier volle bak zon! Je kan het al raden: mijn eerste zonnebrandje is binnen!

Na de middag ging het met de bus naar China town, city hall, Union Square... om op tijd terug te zijn aan Pier 33 waar we de boot naar Alcatraz hebben genomen. De evening tour is super, vanop het eiland heb je een subliem zicht op San Francisco! De gevangenis zelf is ook wel indrukwekkend, en de verhalen eveneens.
Nadat we weer 'vrijgelaten' werden gingen we nog even terug naar Pier 39 voor 'fresh sea food' en daarna ging het -moe maar voldaan- terug richting van Ness Avenue, waar ik vrij snel in dromenland was. Helaas zijn de buren nogal luidruchtig, en was ik om 5u alweer wakker... de nachten zijn hier kort!

zondag 31 augustus 2008

We zijn er!

Yesss, ons eerste bericht vanuit de USA!

De reis bestond uit 2 vluchten, en vlucht 1 begon met een dik half uur vertraging: een passagier mocht niet mee wegens medische problemen en uiteraard zat zijn bagage net helemaal achterin... daarna volgde een "bumpy ride", we hebben zowat de volledige 8 uur turbulentie gehad, dus de hele tijd de riemen vast... maar gelukkig was de service uitstekend! We hadden allemaal onze eigen TV (met recente films, massa's muziek, nieuwe TV-shows en vooral: spelletjes!) en kregen een koptelefoontje, slaapmasker, een kussen, dekentje en oordopjes cadeau. Ook het eten maakte duidelijk waar we heen gingen: eerst pasta, even later een ijsje, nog wat later pizza, en tussendoor massa's koekjes en grilled peanuts...

Ik heb 'the other Boleyn girl' , 'Made of honour' en de pilot van pushing daisies gezien, en Bart amuseerde zich met bejeweled en zuma.
Met wat vetraging zijn we in New York JFK geland, en daar liep alles in het honderd: eerst kon onze shuttle ons niet 'lossen', daarna was er gigantische file aan de customs, en bij het inchecken... en de 3 uur die we hadden in NY waren dus echt geen overbodige luxe. We hebben gelopen naar onze gate 13, we waren pas gerust toen we ook onze bagage zagen arriveren. Uiteindelijk had ook deze vlucht een half uur vertraging... en helaas ook niet meer de luxe van de eerste vlucht: alles was nu betalend.
Na 5 uur vliegen waren we aan de andere kant van de USA, en zagen we San Francisco liggen! Alles ging hier heel vlot, en we namen een shuttlebus naar ons hotel... hier was het pas 21u, maar het thuisuur was toen al 5u... en het duurde dus niet lang voor we in slaap vielen...
Helaas blijft mijn biologische klok nog even Belgisch draaien, en ik was dus klaarwakker om 3u plaatselijke tijd. Ondertussen is het 8u30, en nu gaan we op zoek naar ontbijt... San Francisco: here we come!