vrijdag 9 september 2011

Dag 9 & 10 - Singapore

Kwart na 5 is onze “wake up call” daar, tijd om op te staan! We geven onze sleutels af, krijgen nog een ontbijtpakket mee en stappen in de taxi richting luchthaven. Legian is vlakbij, op amper 10 minuutjes staan we daar. Bart geeft de overschot van ons ontbijt aan een poetsvrouw in de luchthaven die het dankbaar aanneemt en het meteen met haar collega deelt. Liever deze mensen gelukkig maken met een boterham en een stuk fruit, dan het straks bij de security in de vuilbak te moeten kieperen.

We verschieten van het aantal winkeltjes dat deze luchthaven heeft, en besluiten om hier onze laatste Rupiahs uit te geven. Ik zie een houtsculptuur van een giraf, zo eentje wou ik vorig jaar in Namibië kopen maar toen had Bart al Amarula gekocht met dat geld (die we trouwens in Duitsland hebben moeten afgeven) en in België zie je ze ook wel maar aan schandalige prijzen. We wagen het er op en nemen de giraf mee!

Na een korte vlucht zetten we weer voet aan wal in Changi Airport, deze keer hebben we 12 uur transfertijd en dat is lang genoeg om even de stad in te trekken!

We hebben dit echter niet voorbereid… dus snel even een mailtje naar collega’s die hier al eerder zijn geweest, kijken of ze straks wat tips hebben. Ondertussen boeken we ons een plaatsje op de Free Singapore City Tour bus. Een gids heeft ons anderhalf uur lang tekst en uitleg tijdens een korte rondrit door Singapore – ik weet niet goed of ik het nu een stad, staat of land moet noemen.
We rijden langs Kampong Glam, Little India en Chinatown, waar we de Thian Hock Keng tempel bezoeken, de oudste tempel in Singapore.

De snelweg hier is zalig: in de middenberg bloeiende Bougainvillea, langs de kant grote kokospalmen, Flessenpalmen, zelfs Bismarckia’s.. prachtig!

De stad zelf is ook indrukwekkend, dus we willen na de tour graag nog even terug komen!

Terug op de luchthaven heb ik reactie van mijn collega’s, leuke tips met malls en eetgelegenheden (maar daar hebben we nu even genoeg van) en eentje die de Singapore Flyer noemt… het grote reuzenrad aan de kant van de stad: goed idee! We nemen een taxi tot ginder en even later staan we in zo’n cocon te genieten van het zicht.



Na de tour nog even door de mini-jungle wandelen aan de voet van het rad, en dan terug naar Changi. Hier had ik graag nog de vlindertuin gezien maar het is helaas donker, dus nog wat winkeltjes lopen en als lunch een Singapore-specialiteit proberen: het lijkt stoofvlees maar is behoorlijk pittig! We hadden ‘medium hot’ gevraagd maar toch staat mijn mond in brand… andere standaarden wellicht? Toch was het erg lekker, ook het Tiger beer gaat er bij Bart vlot in.

Wanneer we op het vliegtuig stappen zijn we behoorlijk bekaf, en na de maaltijd daar vallen we snel in slaap… om te ontwaken boven het grijze wolkendek van Nederland.

De thuiskomst na zo’n reis is toch altijd pijnlijk, op enkele uren tijd van de zomer naar de herfst. Ah, uitkijken naar de volgende trip dan maar!

maandag 5 september 2011

Dag 8 - Tanah Lot

Opnieuw lekker uitslapen, en de dag beginnen met heerlijk ontbijt en eekhoorntjes.

Deze voormiddag wordt verwen-voormiddag, tijd voor een massage! Bart kiest een Balinese lichaamsmassage, ik ga voor een voet, been en schouderbehandeling. Een uur later stappen we helemaal ontspannen terug buiten, zaaaalig!
We hebben nog de tijd om wat shops binnen te lopen ook, en eten in een restaurantje met origineel meubilair, het hele decor daar is super! Zoiets wil ik thuis ook!

Daarna snel terug naar het hotel waar onze chauffeur ons al opwacht, op naar Tanah Lot! Onderweg vragen we nog even om te stoppen bij een rijstveld waar men aan de oogst bezig is. Lieve mensen die breed glimlachen als je hen een "selamat siang" toe roept.

Bij Pura Tanah Lot is het behoorlijk druk, dit is 1 van de plaatsen die je op Bali moet gezien hebben volgens al onze bronnen. We slenteren door het marktje, waar weer prachtig houtsnijwerk te zien is.

Bart ziet plots een "fish massage" en moet dat toch eens proberen: de "Garra rufa" is een tropische vis die graag dode huidcellen lust, en ze vliegen masaal naar Bart zijn voeten... een beetje kietelig en erg vreemd om zien!


We drinken nog iets (ik blijf kokosnoten drinken, en Bart is fan geworden van Bintang beer) en trekken dan richting zee om de tempel te zien.

Het is mooi maar overroepen, ik vind persoonlijk de tempel aan Tampligan veel mooier.


We reserveren alvast een plaatsje op het terras, maar de zonsondergang waar iedereen op hoopt, komt er niet... Een dikke wolkensluier strooit roet in het eten. Terug naar Legian dan maar, we gaan nog een laatste keer aan het strand eten.

zondag 4 september 2011

Dag 7 - paardrijden

Lekker lang uitslapen! Vakantie is vermoeiend... Daarna op het gemak ontbijten, we hebben toch niets gepland deze voormiddag. Genieten van het mooie weer!

Aan het restaurant is er om 10u "squirrel feeding" , volgens het personeel zijn we net te laat maar eekhoorns hebben geen uurwerk en blijven komen zolang er eten te vinden is. Prachtig om ze bezig te zien, maar voor een foto moet je snel zijn!

Ondertussen gaan we ook informeren of we een andere kamer kunnen krijgen: met de kamer op zich niets verkeerd, alleen kijken we uit op een muur en hebben we amper daglicht binnen. We krijgen een nieuwe kamer, vierde verdieping, na de middag verhuizen! Tijd zat dus om nog wat te genieten van de prachtige tuinen hier, met Plumeria's in alle kleuren van de regenboog!


We eten terug op hotelterrein - Bart wil alle cocktails geproefd krijgen - en even later is de chauffeur voor het paardrijden daar. Hij brengt ons naarYeh Gangga, waar we bij Bali Island Horse een rit van 2 uur hebben geboekt. Sonia en Diana worden gezadeld en even later stappen we richting strand. Het is een bizar zicht: het zand hier is zwart! De donkere kleur komt door de mix van het normale witte zand met vulkaan assen. Na een drafje en galoppade door de branding stoppen we bij een vleermuisgrot, er hangen er hier honderden naast elkaar!

We wandelen verder naar een tempel en ontmoeten er ook enkele heilige koeien. Daarna terug het zadel in, en we keren terug door het dorpje, waar alle kindjes enthouisiast kommen zwaaien en "hello!" roepen, schattig! Wat verder komen we aan een klein meertje waar we gaan zwemmen met de paarden - niet letterlijk natuurlijk maar het water komt toch tot aan mijn knieeen! De paarden schijnen het leuk te vinden, verfrissend vooral!



Daarna terug richting stal, opnieuw over het strand. Leuke ervaring!

De chauffeur brengt ons terug en na een Kuta-fille en de standaard security-check van dit hotel (ze kijken met een spiegeltje onder de auto, zien of er geen bom hangt....) vragen we deze chauffeur of hij ons morgen naar Tanah Lot kan brengen? Even bellen met zijn baas om te onderhandelen over de prijs en klaar: morgen namiddag is hij opnieuw onze chauffeur!
We kunnen nu ook in onze nieuwe kamer, die een stuk groter is! Daarna in een plaatselijk restaurant een kreeftje gaan eten - lekker en niet duur!

Dag 6 - naar Legian

Vandaag verlaten we Ubud en gaan we richting kust, naar Legian. Men pikt ons pas om 12 u op dus kunnen we lekker lang slapen, rustig ontbijten en nog een uurtje of 2 zwemmen ook! Het water is heerlijk en het zicht subliem: het zwembad ligt net als de rijstvelden in een terrasvorm, tussen de palmbomen en de bananen. Van uit het water zie je de boeren rijst oogsten. 


Snel onze koffers pakken en dan anderhalf uur rijden. Legian ligt vlak naast Kuta en is erg toeristisch en druk, een groot verschil met het centrum van het land. Ons hotel is wel knap, mooie tuinen en leuke activiteiten. We krijgen onze kamer en gaan daarna even shoppen en rondzoeken naar activiteiten voor de komende dagen. We krijgen zelfs ergens een betere prijs voor het paardrijden dat we morgen hebben geboekt, dus Bart gaat nog even onderhandelen...
Het is nu al te laat om nog ver te rijden, dus gaan we langs het strand wandelen en genieten we van een schitterende zonsondergang.

Vreemde taferelen ook op het strand: een huwelijk met springende bruidsmeisjes, en twee gesluierde meisjes die graag eens met mij op de foto willen... Bizar. 

We dineren in het Legian-restaurant en Bart doet zelfs nog een sollicitatie bij de traditionele Balinese dansers!