maandag 27 augustus 2012

Maandag 27 aug – dag 11 – Royal stables Amman & Chariots Jerash


Het was een korte nacht voor mij want om kwart na 6 zijn we reeds vertrokken, terug richting het noorden, bestemming Amman. Het is alweer heerlijk warm! We stoppen onderweg langs de bakker en rijden dan flink door zodat we in de voormiddag nog naar de koninklijke stallen kunnen! Jessica gaf ons het nr van de Jezra-chauffeur in Amman, die zou ons voorrijden. De man blijkt in Petra te zitten, dus een vriend die taxi-chauffeur is, zal dat doen.  Wanneer we bij de stallen aankomen, krijgen we de hele rit wel aangerekend... dan had ik het liever zelf gezocht!

In de stallen zijn ze ook niet op de hoogte dat we foto’s willen nemen,  slechte communicatie blijkbaar, maar er is dus geen enkel paard ‘klaar’ voor foto’s. Een teleurstelling, hier had ik echt naar uitgekeken. We zien wel de merries en veulens, twee prachtige fokhengsten en de mooie stallen. Hier lopen zo’n 200 raszuivere arabieren samen, en dan nog een aantal andere paarden ook. De dieren worden ook allemaal elke dag gepoetst, 55 personeelsleden houden de stal draaiende!







Ondertussen proberen we Jerash te bellen om te checken of er vandaag wél chariot races zijn, gezien we die een week eerder hebben gemist. Helaas blijkt het telefoonnummer niet meer te bestaan, dus wagen we een gokje... en rijden we door naar Jerash! Daar aangekomen vertelt met ons dat er geen races zijn vandaag... maar we gaan toch even snel kijken en er staat een strijdwagen met 2 aangespannen paardjes klaar! Voor 5JOD kunnen we elk eens een ritje ‘racen’ ook!
De man stelt ons ineens voor om ons te verkleden in de romeinse costuums die ze gebruiken bij de show, en neemt ons mee naar de stallen. We maken kennis met alle strijdrossen en duiken daarna de kleedkamer binnen!  De pakken zijn zwaar (harnas, helm, wapens... alles samen 37kg!) en we zien er geweldig uit! Nog even wat foto’s aan een strijdwagen en dan alles weer uit, we zweten ons een ongeluk! 





 



We nemen afscheid en rijden terug naar Amman waar we kennis maken met de spits, en we even verdwalen in het blok waar ons hotel gelegen is. De weg vragen is geen optie, iedereen stuurt je totaal de verkeerde kant op... dan maar even de GPS op onze telefoon raadplegen!
Na het inchecken nog even naar de winkelstraat voor ons ‘laatste avondmaal’ en Bart wil nog een waterpijpje roken ook! Gezellige afsluiter van een erg leuke vakantie, morgen nemen we afscheid van Jordanië! Ik mis het nu al...


 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten