woensdag 31 augustus 2011

Bali - dag 2 - Denpasar, Tohpati, Celuk en Ubud

Vroeg in de ochtend en nog in het donker zetten we voet aan wal in Changi airport, waar we drie uur transfertijd hebben. Via de skytrain naar terminal 2 en wat rondlopen: deze luchthaven verdient terecht een plaats in de top 3 "beste luchthavens ter wereld": er is vanalles te zien en doen! Overal free internet, een cinema, gamecorner, orchideetuin, palmvarentuin, 2 prachtige koivijvers,... We gaan ook al wat geld wisselen en Bart is plots miljonair zonder het te beseffen: 180 euro is goed voor 2 miljoen Rupiah! 



De tijd ginder vliegt voorbij en even later hangen we alweer in de lucht, richting Denpasar! Net genoeg tijd voor een powernap en het invullen van de customspapieren. Eerst ons visum gaan kopen, om het tien meter verder weer af te geven - lang leve de bureaucratie. Verder ging alles perfect en aan de uitgang staat onze gids-voor-vandaag ons al op te wachten. Een privechauffeur brengt ons weg en de Balinese gids (die vrij aardig Nederlands praat) vertelt bij alles wat we onderweg zien: wat meteen opvalt is hoe bijgelovig de Balinezen zijn - zowat alles is hier heilig! Al op de luchthaven zie je de bloemenmandjes opduiken, zelf gevlochten kunstwerkjes gevuld met bloemen en veelal ook eten: een aantal keer per dag worden deze bij hun tempeltjes, of al wat beschermd moet worden (de auto bvb) geplaatst. We weten ineens hoe de straathonden hier overleven...

Tempels genoeg hier, elk dorp heeft er drie en er zijn veel dorpen. Vandaag is het extra druk merken we snel, de Ramadan is afgelopen en het suikerfeest is overal aanwezig. De beelden onderweg hebben quasi allemaal een zwart-wit rokje aan, de kleuren staan voor het goede en kwade, yin en yang. Onderweg naar Ubud stoppen we in Tohpati, een dorpje dat bekend is door de batik. We krijgen een live demo - neem dat maar letterlijk want ook mijn T-shirt krijgt een hete was-tekening - en we zijn onder de indruk van de resultaten van deze dames, onderandere prachtige schilderijen!


Even verder houden we weer halt, dimaal in Celuk, het dorpje van de zilverbewerking. Opnieuw een live demo van hoe de fijne details worden gemaakt, en in de winkel laat ik me verleiden door mooie oorringen, in de vorm van Plumeria-bloemen, de bloem van Bali.

Even later nog een stopje bij een atelier met houtsnijders, en dan richting Ananda Cottage in Ubud. 

Na een welkomsdrankje krijgen we onze kamer: prachtig zicht op een tropische tuin, waar Heliconias als onkruid groeien, en de bananen en kokospalmen vol fruit hangen. Het resort heeft zelfs een eigen rijstveld!

Na een verfrissende douche gaan we een hapje eten in een naburig hotel, ik ga voor een Balinese specialiteit, Bart speelt op safe en kiest een biefstuk. Terug op onze kamer is het snel bedtijd, jetlag wegwerken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten