donderdag 1 september 2011

Dag 4 - jungletrekking & koffieplantage


Bij het ontbijt zie ik een vrucht die ik niet ken, en dan wil ik uiteraard proeven! Het lijkt een grote hazelnoot, maar met een schubben-schil. Het smaakt naar een mix van ananas en noot, en heeft de structuur van een appel. Later op de dag zal ik leren dat dit het inheemse "snake skin fruit" is.
Na een deugddoend ontbijt zijn we klaar voor onze activiteit van vandaag: jungletrekking! Om 8u stipt worden we opgepikt door onze gids en chauffeur van vandaag. We zijn de enige die deze trip doen dus we krijgen een privegids en dito behandeling:" if you want to stop, just say so".
We stoppen even bij een markt voor de locals, niet netjes maar het échte Bali, en ik zie daar een mand (rechts op de foto) met het fruit van het ontbijt! Stinkende durian hebben ze ook maar ik durf het niet proeven...

Onderweg leren we weer bij over het "land van de duizend tempels" - zo zijn er 4 soorten: de openbare, de dorpstempels, de familietempels (elk huis heeft zijn eigen tempel!) en de tempels ombepaalde werken of plaatsen te beschermen. 
Ondertussen zijn we bij de start van onze jungle, waar we eerst nog even poseren met een vleerhond, een leguaan en een slang! Als we nu niet klaar zijn voor de jungle....


De wandeling is heel mooi, prachtige bomen en planten, en bij momenten valt er ook wat te klimmen.



De dieren horen we wel maar krijgen we helaas niet te zien in dit dichte woud. We dalen af tot lake Tampligan en bezoeken daar een tempel. Daarna gaan we verder per boot en steken we het meer over.


Na onze lunch aan een ander meer zit de tour er in feite op maar de gids wil ons gerust nog meer van zijn land tonen - graag! 
We gaan eerst langs een koffieplantage, hier maken ze speciale koffiesoorten en lekkere thee. We proeven limoen, gember en ginsengthee, heerlijk!


Daarna Balinese koffie, cacaokoffie en een heel speciale: Kopi Loewak. Deze civetkoffie is de duurste koffie ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces: de katachtige eet de rode bessen van de koffieplant, deze verteren echter niet in de maag en worden dus in de uitwerpselen teruggevonden. Door de spijsvertering van het diertje krijgt de koffie zijn unieke smaak. Op deze plantage staan ook veel andere fruitsoorten: ananas, jack fruit en ook het snake fruit van deze morgen, en het blijkt nog aan een palmboom te groeien ook!
Daarna rijden we nog langs enkele rijstvelden die klaar zijn voor oogst, en tenslotte komen we langs een dorpje waar de inwoners zich klaarmaken voor een tempelceremonie.

Vrouwen lopen met gigantische offerschalen op het hoofd, in een lijn, en de mannen sluiten aan en spelen op traditionele instrumenten. Dit ritueel gebeurt 1 maal per jaar, per tempel. 


Na dit schouwspel gaat het richting Ananda, waar we ontdekken dat er nog grotere rijstvelden zijn aan het zwembad, en waar we een koppel uit Singapore ontmoeten, maar de man is oorspronkelijk Belg, en hij is blij nog eens westvlaams te kunnen spreken!

We eten vandaag "thuis" en gaan voor mie goreng en udang nanas: heerlijk eten dit! De lichtarmaturen worden hier gedecoreerd door gekko's en we krijgen live percussie: dit is vakantie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten